Lieve hardwerkende ouders,

Laatst zag ik een stukje tekst van een moeder op Facebook voorbij komen, waarin ze aangaf, hoe ze haar kind trots op zichzelf kon laten worden. Deze opmerking raakte mij diep. Dit is zó herkenbaar! Dat gevecht heb ik ook vaak gehad met mijn kind.

Zelf was ik vroeger een ontzettend verlegen meisje. Zo’n meisje dat zich achter haar moeder verstopte en wanneer ze aangesproken werd, altijd bloosde. Wat heb ik een gevecht geleverd om mijzelf te durven laten zien, en nog weleens…Trots zijn op mezelf, was en is nog steeds mijn (levens-) thema.

Laatst was er zo’n situatie waarbij ik achteraf best trots was op mezelf.

Mijn kind had een faalmoment met het rekenhuiswerk. Ik voelde het verdriet van mijn kind. Niet alleen omdat mijn kind mijn kind is, maar ook omdat ik mijn kind dit liever niet gun. Ik ben mij de afgelopen jaren bewust geworden van mijn eigen onzekerheden en ben met de dag trotser geworden op mezelf. Hierdoor kan ik de situatie met mijn kind op “afstand” beter bekijken en mijn kind vanuit liefde benaderen, ipv mijn kind te overtuigen van iets wat ik zelf ook zo doe en ervaar… Is het niet iets met: De appel valt niet ver van de boom?

Als jij er zo hard voor werkt om jouw kind jouw thema’s niet te laten zien, daarbij ook nog eens jouw (herkenbare) verdriet gaat verstoppen, zodat je kind het niet overneemt. Gewoonweg omdat je weet wat voor gevecht dit is… En dan nóg zie je het bij je kind terug! Dan raakt dit je hart.

Wij zijn “het” voorbeeld voor onze kinderen. Als jij je verdriet / thema’s blijft mijden, zal je kind dit ook doen en zal de situatie blijven zoals het is…

Eigenlijk is het heel simpel: als jij jouw thema durft te erkennen en daarbij jouw kleine ‘ik’ in je kind ziet, heb jij al een hele grote sprong naar ‘groei’ gemaakt!

Simpel is het wel, maar hard werken is het ook.

Lieve ouders, houd van je stomme acties, doe gek en wees je ervan bewust dat jij thuis met je eigen kopietjes rondloopt. Kijk er naar, ervaar en leer vooral van je kinderen, dan leren zij weer van jou!

Wil jij inzicht krijgen in wat er tussen jou en je kind gebeurt, bekijk de site van SoJij en kom eens langs.

Lieve groet

Sophie